De Nederlanden van 1845

Berlage ontwierp voor verzekeraar De Nederlanden van 1845 dit kantoorgebouw in Den Haag. dit in 1927 voltooide gebouw is het tweede kantoor voor dit bedrijf in Den Haag. Eerder realiseerde Berlage een pand aan de Grote Halstraat in het centrum van de Hofstad. In het gebouw zijn invloeden van Frank Lloyd Wright en Louis Sullivan zichtbaar. De gevel van dit kantoorgebouw voor De Nederlanden van 1845 bestaat uit een betonstructuur ingevuld met rode baksteen. De open kantoorvloer in het gebouw werd destijds gezien als modern. Bij oplevering van het gebouw stond het vrij van de omliggende bebouwing. Door uitbreidingen in de jaren dertig en 1954 sluit het gebouw nu aan op naastgelegen woningen. De uitbreiding van 1954 werd ontworpen door Dudok in de stijl van Berlage en omvatte een extra verdieping op het gebouw en een uitbreiding aan de Raamweg. In de jaren negentig vertrok verzekeraar Nationale Nederlanden naar de Haagse Poort. Sindsdien staat het gebouw leeg.